fbpx

Aromaterapia je o veľa viac než iba vôňa

Aromaterapia je viac, než si možno myslíte

Prídete domov z práce a zítite sa ako cestný zabijak.  A tak si zapálite svoju vonnú sviečku alebo sa šmyknete do voňavého bublinkového kúpeľa.  A možno urobíte obidve naraz: ľahnete si na chrbát, zavriete oči a vypočujete si trochu Mozarta.  Alebo si dáte masáž s aromatickým masážnym olejom, za zvuku Pachelbelovho  Kanonu v D, ktorý pohladí vašu dušu. Ó! aromaterapia.  Aký skvelý odstresovač..

Ale je to všetko, čo aromaterapia ponúka?  Ani zďaleka.

To čo sa bežne považuje za aromaterapiu zdôrazňuje vôňu — je to predsa aromaterapia.  Jej hlavným cieľom je uvoľnenie a zníženie stresu, prostredníctvom upokojujúcich vplyvom  vône — a emocionálnej odpovede, ktorú vyvoláva.

A aj keď je pravda, že aróma môže  načrieť  hlboko do nášho vnútra, a hlboko nás ovplyvniť , skutočná aromaterapia je oveľa viac, než stres odbúravací účinok vône.  Ponúka holistický prístup k prirodzenej starostlivosti o zdravie prostredníctvom silného liečivého potenciálu aromatických molekúl, ktoré sa nachádzajú v CPTG®, certifikovaných čistých esenciálnych olejoch terapeutickej triedy.

Aromatherapia je viac než iba vôňa.

Takže čo presne je aromaterapia?

Levandulový esenciálny olej

Náš najobľúbenejší olej, levandulu si ľudia už tisícky rokov vážia pre jej nezameniteľnú arómu a terapeutické vlastnosti. Levandula má široké použitie a je akceptovaná pre svoje relaxačné a upokojuje vlastnosti. Na masážne, aromatické a vnútorné použitie.

Lavender – Essential Oil 15ml (30110005)
Price: €28.80

Navštivit eShop

V najzákladnejších terrmínoch aromaterapia je infúzia aromatických molekúl do telesných systémov prostredníctvom aplikácie CPTG®, certifikovaných čistých esenciálnych olejov terapeutickej triedy, na dosiahnutie terapeutického výsledku.  Toto sa dá dosiahnuť buď priamou inhaláciou, masážnou aplikáciou olejov, alebo vnútorným použitím.  Z tohto dôvodu dávam prednosť výrazu aromatická terapia.  Toto, zdá sa lepšie vyjadruje túto myšlienku.  (nakoniec autor pojmu aromaterapia bol francúz Dr. René-Maurice Gattefossé ju nazval „aromathérapie“: terapeutické použitie  aromatických látok.  Jeho použitie levandulového oleja malo veľmi málo spoločného s jeho  vôňou, ale všetko s medicínskymi vlastnosťami zložiek oleja.)

Tri modely Aromaterapie

V aromaterapii sú tri modely — alebo myšlienkové smery: Francúzsky, Nemecký a Anglický.

  • Anglický model obhajuje rozriedenie  malé množstvo esenciálneho oleja na základe zeleninového oleja (väčšinou pri 1-3% koncentrácii ), a masírovanie tela, aby sa dosiahol relaxačný účinok a uvoľnenie  stresu.
  • Francúzsky model predpisuje požitie CPTG®, certifkovaných-čistých-esenciálných olejov terapeutickej triedy, bežne vykonaného tak že kvapnú niekoľko kvapiek oleja do medu, na kúsok chleba. alebo do malého množstva rastlinného oleja, a potom to užijú vnútorne.  Potom tiež spočíva v hladkej (t.j.: neriedenej) masážnej aplikácii olejov.
  • Nemecký model sa sústredí na inhaláciu esenciálnych olejov, založenú na viere, že účinok‘ aromatických zložiek olejov na mozog môže priamo ovplyvniť fungovanie mnohých telesných systémov.

Spolu tieto tri modely ukazujú ako univerzálna a silná môže byť aromaterapia a terapeutické použitie esenciálnych olejov.  Genialitou dōTERRA® je integrácia všetkých troch týchto modelov spolu s technikou Vita Flex Technique, aurikulárnou technikou a Technikou AromaTouch™ , čím vám dáva najlepšie možné výsledky vašej aromaterapeutickej skúsenosti.

Ako funguje aromaterapia?

Schopnosť esenciálnych olejov vplývať na myseľ i na telo z nich robí skutočne jedinečné terapeutické činitele.

Tri vlastnosti olejov, spolupracujúce v harmónii, dávajú aromaterapii široký záber jedinečných zdravotných benefitov: emocionálnych, fyzických a mentálnych.  CPTG®, certifikované čisté esenciálne oleje terapeutickej triedy sú silnými agentmi pre prirodzené zdravie kvôli svojej:

  • Vôni, prostredníctvom ktorej sa sila aromateckých molekúl dostáva priamo centrálnych častí mozgu, kde  ovplyvňujú uvoľňovanie  hormónov a neurotransmiterov, posilňuje imunitný systém a vyvažuje telesné systémy.  Vôňa môže mať priamy vplyv na vaše emócie a pamäť,  a umožňuje aromaterapii, aby mala silný účinný vplyv na skoro každý aspekt nášho zdravia.
  • Chémia a aktivita aromatických molekúl na bunky tela.  V esenciálnych olejoch je približne 3,000 známych chemických zložiek (pomerne jednoduchý ole môže obsahovať od 80 do 300 z nich; a esenciálny olej, ako je levandula je ešte oveša komplexnejší. ), z ktorých všetky majú vedecky zdokumentované terapeutické činnosti.
  • Frekvencia, niečo ako xi (alebo chi) z tai chi, xigong alebo akupunktúry, čo umožäuje olejom, aby doslova zvýšili energetické úrovne vášho tela, podporujú imunitu a lepšiu úroveň celkového zdravia.

A, zataiľ čo všeobecné chápanie aromaterapie zdôrazňuje iba vôňu olejov, Ak vám oleje neposkytujú všetky tieto veci, nedostávate zo svojej aromaterapie všetko, čo môžete.

Ako využiť všetky výhody esenciálnych olejov

Dve z najsilnejších aromaterapeutických aplikačných metód sú rozptyľovanie,  difúzia studeným vzduchom a  neriedená masážna aplikácia.

  • Rozptyľovanie CPTG®, certifikovaných čistých esenciálnych olejov terapeutickej triedy  prostrednítvom studenovzdušného rozptyľovača je úžasný spôsob, ako zažiť silné účinky esenciálnych olejov.
  • Priama aplikácia esenciálnych olejov na kožu má benefity, ktoré, ktorým neuveríte, pokiaľ ich nevyskúšate. Môže vám to zmeniť život.

Dve z najefektívnejších metód priamej aplikácie esenciálnych olejov sú Technika AromaTouch™  a Technika Vita-Flex.

Ďalším spôsobom, uzko spojeným s rozptyľovaním je  Priama inhalácia.  Just place a few drops of a CPTG®, certified-pure-therapeutic-grade essential oil into the palm of one hand, rub your palms together clock-wise (which increases the frequency of the oil and helps to harmonize it with your body’s energies), cup your hands over your nose and mouth and inhale deeply several times.  An alternate method is to apply oils to a handkerchief or tissue and inhale (think in terms of those French dandies in Louis‘ court).  Esenciálne oleje tiež môžete kvapnúť večer na vankúš a vytvoriť tak veľmi príjemné — a therapeuticky — prostredie na spanie.

Iné spôsoby ako používať esenciáone oleje:

  • V zvlhčovačoch vzduchu a odparovačoch: Niektoré esenciálne oleje, ako citrón,  mäta a frankincense, sú na to ako uliate.
  • Vo vani alebo sprche: dōTERRA® Essential Oils má radu  vlasových produktov a produktov starostlivosti o pokožkus a radu OnGuard®  , ktorá zahŕňa CPTG®, certifikované čisté esenciálne oleje terapeutickej triedy,  aby prieniesla aromaterapiu do celého života.
  • Ako alternatívu k syntetickým vôňam: Eciálne oleje sú úplne prírodné a majú dlhotrvajúce odlišné vône, ktoré,  nikdy nezlyhali v schopnosti priniesť úsmev na tvár tým, ktorých sme stretli.  A keď ich už chvíľu používate, už sa neuspokojíte s toxickými, syntetickými vôňami, ktoré vyvolávajú alergie.
  • V obkladoch: Aplikácia obkladu na oleje vytvára hlboký ukľudňujúci ňčinok.  Jednoducho votrite niekoľko kvapiek esenciálneho oleja (buď priamo, alebo rozrieďte, v závislosti od toho aký esenciálny olej používate) do liečenej oblasti, zakryte vlhkým uterákom a prekryte suchým uterákom.  Nechajte odstáť 10 až 60 minút.  Teplo uteráka spolu s vlhkosťou  vám dostanú esenciálne oleje hlbšie do tkanív.
  • Ako doplnky výživy: Mnohé esenciálne oleje sa môžu riediť v tekutine rozpustnej pre oleje (ako napr. ryžové mlieko, javorový sirup, med alebo agávový nektár) a užiť vnútorne.
  • Pri varení: Esenciálne oleje sa môžu použiť miesto byliniek a dosahujú sa s nimi vynikajúce účinky.  Majú silnejšiu chuť než sušené bylinky, a  chutua vyborne.  Aby ste zachovali ich terapeutické účinky, pridávajte po skončení varenia, alebo tesmi pred koncom.
  • Pri čistení: Keď pridáte niekoľko kvapiek citróna, mäty, levandule alebo Purify do prania, umývačky riadu alebo vody, v ktorej umývate riad, pomôže vám to dezinfikovať a čistiť.  Veci potom tiež výborne voňajú.  Pri praní môžete pridať niekoľko kvapiek do vody na pranie; ale ešte lepší efekt dosiahnete, keď pridáte niekoľko kvapiek na vlhkú  handričku a dáte ju do sušičky s mokrými šatami.

Esenciálne oleje ako podpora iných liečebných spôsobov

Klinický výskum ukázal, že aromaterapia má silné pozitívne účinky, keď sa používa ako podpora iných prírodných liečebných spôsobov.  Výskum ukázal, že esenciálne oleje môžu znásobiť benefity 2 až 10 krát oproti výsledkom, ktoré tieto spôsoby dokážu dosahovať osobitne.  Esenciálne oleje sa môžu používať spolu s týmito spôsobmi :

  • Masážna terapia: Esenciálne oleje môžu výrazne zvýšiť uvoľňujúce a obnovujúce účinky masáže.  Oleje pomáhajú s ukľudňovaním zaťažovaných svalov a iných mäkkých tkanív, zlepšujú cirkuláciu a podporujú lymfatickú drenáž.  Iba pridajte svoj obľúbený esenciálny olej  do základného masážneho oleja.  Neriedená aplikácia olejov, a navrstvenie masážneho oleja tiež môže byť veľmi efektívne.
  • Reflexológia: Pridanie  esenciálnych olejov, obzvlášť pri Technike Vita-Flex , môže výrazne zvýšuť efektivitu tejto liečebnej techniky.   Frekvencia esenciálnych olejov vytvára dokonalé partnerstvo s energiou reflexológa, a vytvára výsledky, ktoré refexológia samotná nedokáže dosiahnuť.
  • Akupunktúra: Tak ako pri reflexológii, esenciálne oleje sú prirodzenými posilňovačmi vlyvov tohto liečebného spôsobu.  Vytvára úžasnú alternatívu k použitiu elektrickej stimulácie, ktorú mnohí súčasní chiropraktici používajú spolu s akupunktúrou.
  • Chiropraktika: Jeden chiropraktik, ktorý používa esenciáone oleje vo svojej praxi, tvrdí, že používanie určitých esenciálnych olejov zlepšuje prispôsobovanie o 40%, a výsledky trvajú o 65% dlhšie.  Moja osobná skúsenosť je, že bez esenciálnych olejov, aj s korekciami tri krát týždenne – celé roky — som sa vždy cítila, že potrebujem korekciu.  Odkedy som začal používať oleje, znížil som návštevy u chiropraktika o  viac než 70%, a väčšinu času sa cítim dobre.  Rozdiel ktorý pociťujem je skoro zázračný.

Ako môžete vidieť, aromatherapia zahŕňa viac, než iba vonné sviečky na uvoľnenie.  Je to skutočne ten chýbajúci článok v zdravotnej starostlivosti.

U mňa používanie esenciálnych olejov  podporilo každý aspekt života.   Skutočne mi  zmenili názor na to, čo znamená zdravie.  Prijala som tieto aromatické zázraky s veľkou vďačnosťou ako cenný dar od Boha.

Podobné články