Bergamotový olej: na kŕče, kašeľ aj depresiu

Bergamot Citrus bergamia

Téma: prijmite sa takí, akí ste

Inú možnosť nemáte, než sa prijať so všetkým, čo k vám patrí. Toto je jedna z najdôležitejších lekcií, ktoré sa môžete naučiť. Pretože ak  dokážete vnímať, že ste jedinečný a osobitý, zažnete v sebe niečo, čo dá do pohybu niečo veľkého. Bergamotový olej pomáha úplnému sebaprijatiu, pomáha zbaviť sa pocitov zúfalstva a sebakritiky.  

Bergamotový olej: na kŕče, kašeľ aj depresiu

Tento krásny a vôňovo bohatý olej vonia ako citrus zmiešaný s kvetinami a pikantným čiernym korením . Obsahuje jednak vysoké citrusové (pomarančovo-citrónové) tóny, ktoré sa postupne rozvinú do jemnejších kvetinových až korenistých odtieňov. Ucítiť tak môžeme citrónové nuansy, ale aj neroli, čierne korenie a levanduli podobné tóny. Vyskúšajte ovoniavať tieto oleje za sebou a pokúste sa identifikovať tieto tóny!

Dokáže si poradiť so zlou náladou, utlmiť dusivý kašeľ, zmierniť bolesti brucha či uľaviť od úzkosti a nespavosti. Ak ho ešte nemáte, rozhodne sa po ňom rozhliadnite.

Čo je bergamot

Citrus bergamia (Citrónovník bergamotový), bežne označovaný ako „Bergamot“ je strom z čeľade Rutaceae (Rutovité). Strom sa podobá ostatným citrusom, ovocie je guľovité a v čase zrelosti žlté.

Botanický pôvod nie je celkom jasný – považuje sa za hybrid medzi horkým pomarančom (Citrus aurantium) a citrónom (Citrus limon) alebo vznikol mutáciou citróna. Pochádza z talianskej Kalábrie.

Ovocie bergamotu je nejedlé

Ovocie bergamotu pripomína citrón, avšak je nejedlé. Používa sa primárne na výrobu bergamotového esenciálneho oleja, ktorý má veľké uplatnenie najmä v parfumérii, kozmetike a potravinárskom priemysle. Nájdeme ho napríklad v známom čaji Earl Grey, tabaku či niektorých potravinách.

Bergamotový esenciálny olej sa získava lisovaním za studena. Kôra sa mechanicky zoškriabe a následne sa z nej „vytlačí“ olej lisovaním. Získaný bergamotový esenciálny olej má zelenkavú alebo hnedo-žltú farbu (zodpovedá začiatku alebo koncu produkčnej sezóny), horkú aromatickú chuť a charakteristickú sviežu vôňu.

Zloženie bergamotového éterického oleja

Hlavnými zložkami bergamotového esenciálneho oleja sú monoterpén limonén (25-53%), ďalej vysoké množstvá kyslíkatých zlúčenín, ako sú linalool (2-20%), linalyl acetát (15-40%), ale aj ƴ-terpinén a β-pinén.

Čo nám tieto zlúčeniny prezradia?

Vysoké percentuálne zastúpenie vyššie spomínaných zlúčenín veľa napovie o terapeutických účinkoch bergamotu. Vďaka nim je bergamotový esenciálny olej priam hviezdou pri liečbe depresií, kŕčových stavoch a pri hubových ochoreniach.

Účinky bergamotového esenciálneho oleja

Bergamotový olej sa v aromaterapii široko využíva. Patrí medzi najviac cenené oleje na zlepšenie nálady a úľavu od stresu. Masáž s týmto olejom napríklad zmierňuje úzkosť

Hlavné terapeutické účinky a klinické aplikácie bergamotového oleja:

  1. Kŕče, bolesti brucha, tráviace problémy:  vďaka obsahu zlúčenín s anti-spazmodickým, karminatívnym a analgetickým účinkom je bergamot veľmi cenný olej, ak vás trápia kŕče. Zlepšuje trávenie, uplatnenie nájde aj pri bolestivej menštruácii. Jeho proti-kŕčové účinky môžete vyskúšať v kombinácii s rímskym harmančekom, majoránom či levanduľou.
  2. Stres, úzkosť, emočné zdravie: bergamot je v tomto jednoducho jednička! Poskytuje úľavu od stresu, úzkosti, zlepší náladu a pomôže aj s nespavosťou. Môžete ho difúzovať, pridať do masážnej zmesi alebo si pripravte aromaterapeutický inhalátor a účinky bergamotového oleja môžete využiť aj bez obťažovania okolia. Dobre sa kombinuje s esenciálnymi olejmi levanduľa, neroli, rozmarín, ruža či ylang-ylang.
  3. Antimikrobiálny účinok: štúdie dokazujú, že bergamotový esenciálny olej je účinný voči viacerým ľudským patogénom, či už sa jedná o baktérie alebo huby (Campylobacter jejuni, Escherichia coli O157, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Candida). Bergamot tak môže pomôcť topicky pri kvasinkových infekciách (kandidózach) či rôznych kožných infekciách spôsobených baktériami, vrátane akné.
  4. pri respiračných ochoreniach, najmä na utíšenie dusivého kašľa (pre svoj anti-spazmodický účinok)
  5. na posilnenie imunity
  6. ako súčasť masážnych zmesí na úľavu od stresu a pri stuhnutých svaloch
  7. Odmasťuje pleť a pomáha pri ekzéme a psoriáze
  8. Podporuje chuť do jedla

     

Bergamotový esenciálny olej

BergamotCitrus bergamia

Vysoko cenený olej pre svoju príjemnú vôňu, Bergamot je jedinečný medzi citrusovými olejmi pre stoje upokojujúce vlastnosti. dōTERRA®, v súlade s dodržiavaní, CPTG Certified Pure Therapeutic Grade® Certifikovaného čistého štandardu terapeeutickej triedy za studena lisuje olej zo šupky bergamotu .

Bergamot – Essential Oil 15 ml (30790005)

Cena: €40.00

Navštivit eShop

Tipy na použitie:

  • Zmiešajte Bergamot s frakcionovaným kokosovým olejom a urobte si príjemnú masáž na uvoľnenie svalových kŕčov počas svojich dní
  • Difúzujte bergamot spolu s mätovým olejom, keď chcete vytvoriť správnu atmosféru na sústredenie, alebo ráno, keď potrebujete sviežu a energickú náladu
  • Ak chcete vytvoriť pokojnú meditatívne prostredie, dokonca aj pri energiou oplývajúcich deťoch, zmiešajte bergamot s ylang ylangom, geraniom a levandulou. Túto zmes môžete dať do difuzéra, alebo priamo namazať spolu s kokosovým olejom priamo na tých, ktorí potrebujú spomaliť a vnímať prítomný moment.
  • Pri kožných problémoch, zrieďte s kokosovým olejom a naneste priamo n a miesto, ktoré chcete riešiť. Pamätajte, že s bergamotom nemôžete na slnko. Ale večerné natretie, prípadne natretie kedykoľvek, ak je to pod oblečením, je úplne fajn.

Po aplikácii bergamotového oleja nechoďte na slnko!

Pri používaní zmesí s bergamotovým olejom nesmieme zabudnúť na to, že tento olej je fototoxický. Obsahuje totiž zlúčeninu bergaptén (5-metoxypsoralén), ktorá zvyšuje citlivosť našej kože voči slnečnému žiareniu. Po použití bergamotového esenciálneho oleja preto nevystavujte ošetrené časti tela slnku najbližších 12 až 18 hodín. Inak riskujete veľmi škaredé a bolestivé popáleniny, ktoré môžu mať aj trvalé následky.

 

Podobné články