fbpx

Esenciálne oleje pre psov

Esenciálne oleje pre psov

Malí, veľkí, chlpatí i krátkosrstí – psíčkovia prinášajú do rodiny veľa radosti, ale ak sa necítia zdravotne dobre, tak ak trochu starostí. Esenciálne oleje, ako výťažky z rastlín, ktoré má rastlina na svoju ochranu, pomáhajú nielen ľuďom, ale aj zvieratám. Pri psíkoch používame trochu iné spôsoby použitia, aj dávkovanie, preto som pripravila túto tabuľku, v ktorej sú popísané bežné potiaže psíčkov a návody, ako si s nimi poradiť bez chemických liekov.

StavEsenciálne olejeSpôsob použitia
AlergiaCitrón, levandula, mätaKvapnite kvapku z každého z týchto olejov (2 kv ak je psík ťažší ako 30 kg). Alebo zmes týchto olejov zrieďte frakcionovaným kokosovým olejom a naneste na
Artritída, bolesť kĺbovKadidlo, mäta
Astma, dýchacie ťažkostiEukalyptus, mäta, lemongrass, alebo kardamónZrieďte 2 kvapky eukalyptu a 1 kvapku z každého z uvedených olejov s frakcionovaným kokosovým olejom (FKO). Alebo  kvapnite si do dlaní po 1 kvapke mäty a eukalyptu, pošúchajte na naneste psíkovi na hrudník a krk.
Infekcie močových ciest, kameneKadidlo, Ochranná zmes, Citrón, Zmes na trávenieInfekcia: zrieďte po 1 kvapke z prvých 3 olejov s 1 lyžičkou FKO a naneste ponad moč. Mechúr a obličky 5x denne. Votrite 1-2 kvapky do úst. Kamene. Pridajte do tejto zmesi 1 kvapku Zmesi na trávenie
KrvácanieSlamienka, CitrónNaneste priamo na ranu. Ak krvácanie neprestane, zopakujte.
PopáleninyLevandulaNaneste, alebo nastriekajte na miesto neriedenú levandulu. Namočte na 10 min do studenej vody. Nechajte vyschnúť. Znovu postriekajte levandulou. Môžete riediť FKOlejom.
Cysty: na labkách,v teleLevandula, KadidloLabka –  na gázičku kvapnite 1-2 kvapky levandule riedenej kokosovým olejom, obaľte a zaistite. Telo: naneste po 1 kvapke z každého oleja na cystu. Ochráňte pred olizovaním. Odstráňte chlpy z okolia cysty.
Hnačka, zápcha, nevoľnosť, zvracanieZmes na trávenieNaneste 1-2 kvapky na oblasť okolo žalúdka a 1 kvapku na každú zadnú labku pomedzi a po stranách vankúšikov. Votrite 1 kvapku do úst
Ušné infekcieKadidlo, geránium, Bazalka, Levandula (alebo Arborvitae)Urobte zmes  s 1 kvapkou z každého z týchto olejov a zrieďte ju s FKO a kvapnite na vatový tampón. Vytlačte nadbytočný olej. Vyčistite uši 2x denne, až kým infekcia neodíde. Zrieďte levandulu s FKO a naneste na ucho aby ste ho upokojili po čistení.
Strach, úzkosť, nervozitaUpokojujúca zmes, alebo levandula, Uzemňujúca zmesDifúzujte 4 kvapky oleja. Vo vážnych prípadoch zrieďte po 2 kvapky Upokojujúcej aj Uzemňujúcej zmesi, alebo masírujte 1-2 kvapky upokojujúcej zmesi na hrudník
Plesňové, alebo bakteriálne infekcieLemongrass, levandula, gerániumZrieďte po 1 kvapke zo všetkých týchto olejov s FKO a nanášajte na postihnutú pokožku 3x denne
Uštipnutie hmyzomLevandula, BazalkaNaneste 1-2 kvapky z obidvoch na uštipnuté miesto
Repelent proti hmyzu (blchy, kliešte, komáre)Repelenčná zmes, mäta, céder, arborvitae, lemongrassZmiešajte spolu po 40 kvapiek Repelenčnej zmesi a mätového oleja a po 20 kvapiek z ostatných olejov do 15 ml fľaštičky so sprejových vrchnákom. Zvyšok fľaštičky doplňte kokosovým olejom. Nastriekajte a rozotrite si to v dlaniach a potom jemne vmasírujte do psíkovej srsti. Naneste tiež na chodidlá, nohy a brucho. Použite 2-4x denne podľa toho ako často sa pohybujete po vonku.
Epileptické záchvatyKadidlo, levandulaNaneste 2 kvapky kadidla na spodok uší. Votrite 2 kvapky do úst. Ak záchvat ešte neprestal, zopakujte o 2-3 minúty. Naneste 1 kvapku levandule na hrudník, na upokojenie.
Vyrážky, podráždená kožaLevandula, Kadidlo, HarmančekZrieďte po jednej kvapke každého oleja s 4 kvapkami FKO a nanášajte 2x – 1x denne. Alebo  zrieďte 6 kvapiek z každého oleja v 1 čl FKO. Dobre zmiešajte a striedmo nanášajte 2x denne. Uskladňujte v sklenenej nádobe s vrchnákom.
Infekcie dutínEukalyptus, mäta, lemongrass, alebo kardamónDifúzujte po 2 kvapkách každého z olejov.
Rany, operačné ranyKadfidlo, slamienka, levandulaNaneste 1-2 kvapky každého z olejov priamo na ranu 2x denne. (nepoškodí to stehy)

Podobné články