Vyrábanie telových mliek a krémov s esenciálnymi olejmi

Základný recept na telový krém

Tuhé oleje

  • 70 g panenského kokosového oleja
  • 14g kokosového masla

Levandulový esenciálny olej

Náš najobľúbenejší olej, levandulu si ľudia už tisícky rokov vážia pre jej nezameniteľnú arómu a terapeutické vlastnosti. Levandula má široké použitie a je akceptovaná pre svoje relaxačné a upokojuje vlastnosti. Na masážne, aromatické a vnútorné použitie.

Lavender – Essential Oil 15ml (30110005)
Price: €30.80

Navštívit eShop

Tekuté oleje:

  • 120 ml oleja z hroznových jadierok
  • alebo mandľového oleja
  • 60 ml olivového oleja
  • 30 ml strúhaného včelieho vosku
  • 260 ml destilovanej vody
  • 45 kvapiek esenciálneho oleja (voliteľné.)

Dajte kokosový olej do 0,5 l  teplovzdornej nádoby. Pridajte kokosové maslo a včelí vosk. Vložte tú nádobu do hrnca čiastočne naplneného vodou, dajte na mierny oheň a miešajte čínskou paličkou alebo vidličkou až kým sa olej a vosk nerozpustia a nespoja sa.

Dajte dolu z ohňa a pridajte olej z hroznových jadierok (alebo frakcionovaný kokosový) a  olivové oleje. Nechajte vychladnúť na telesnú teplotu. Keď to bude chladnúť zmes zhustne. Miešajte pri chladnutí aby ste udržali konzistenciu hladkú. Ak sa príliš schladí, prihrejte.

Kým zmes chladne ohrejte destilovanú vodu v ďalšej ohňovzdornej nádobe v horúco vodnom kúpeli. Čistým prstom otestujte, či má telesnú teplotu.

Keď majú zmes aj voda telesnú teplotu, vlejte vodu aj olej do mixéra, alebo do misky a miešajte tyčovým mixérom a pridajte voliteľné vodorozpustné prísady, ako vitamín C. Miešajte vysokou rýchlosťou. Ak používate veľmi silný mixér, ako napr. Vita Mixer, nastavte na pomaly. Pomaly pridajte olejovú zmes tak že budete vlievať tenký pramienok do miešanej vody. Začne to hustnúť. Pokračujte aý kým olej a voda nevytvoria hustú krémovú tekutinu. To môže trvať asi 5-10 min v mixéri. Keď používate vysokorýchlostný, bude to trvať asi 20-30 sekúnd. S tyčovým mixérom asi 15 min. Tento proces sa volá emulzifikácia a je tajomstvom ku krémom.

Dajte krém do nádoby so zobáčikom pre ľahšie liatie. Ak pridávate esenciálne oleje, urobte to teraz, dobre ich vmiešajte. Vlejte krém do veľmi čistých, suchých zarváracích pohárov. Naplňte ich po vrch a nechajte čo najmenej priestoru pre vzduch. Zatvorte s tesne priliehajúcim viečkom a nechajte cez noc odležať, aby sa mohli prísady dobre zmiešať. Použite čistú paličku na vyberanie krému, aby sa zabránilo prístupu baktérií a pokazeniu.

Variácie – Variácie olejov v tomto recepte sú jednoduché. Pokiaľ množstvo tuhého oleja (pevného po vychladnutí) je 120 mi a tekutého 180 ml, môžete sa   s tým hrať a vyrábať oleje na rôzne príležitosti. Veľa zábavy!

Podobné články